Fra 1. februar overtager SOS International(SOS) opgaven fra Falck med at tilbyde kviktest(antigentest). Region Sjælland vil råde over 14.000 daglige kviktest, som vil supplere de 15.000 daglige PCR-test. Den samlede udvidede testkapacitet skal tilrettelægges, så der opnås optimal smittekontrol også ved en gradvis åbning af samfundet, og i takt med at vaccineprogrammet udrulles. Region Sjælland skal følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer og dermed vil indsatsen løbende blive tilpasset.
Testindsatsen for COVID-19 i Region Sjælland hviler på tre principper:
Borgernært:
Planen sikrer alle borgere let og lige adgang til at blive testet tæt på deres bopæl. Alle regionens borgere får maksimalt 20 km til nærmeste testlokation. Samtidigt tilpasses og udvides åbningstiderne for eksisterende og nye testcentre/teststeder. Planen omfatter desuden et tilbud om test af medarbejdere i både private og offentlige virksomheder, med stationære og mobile enheder.
Fleksibelt:
Planen følger og tilpasses retningslinjerne fra de nationale sundhedsmyndigheder. Testkapaciteten tilpasses udviklingen i smitten i regionen. Den brede vifte af tilbud gør det muligt at tage hensyn til de lokale fysiske forhold, særligt krav til volumen mv.
Effektivt:
Testkapaciteten anvendes fuldt ud på en effektiv måde. Der sikres et vedvarende fokus på smitteforebyggelse i organiseringen af indsatsen.
Der opereres med tre muligheder for at blive testet
Faste testcentre og teststeder (PCR og kviktest):
De faste testcentre og teststeder er placeret bredt i Region Sjælland, så ingen borgere får længere end 20 km til nærmeste testlokation. Testcentrene har stor kapacitet og kan håndtere mange borgere hver dag. Teststederne har mindre kapacitet. Åbningstiderne imødekommer de forskellige befolkningsgruppers behov.
Mobile testenheder:
De mobile testenheder rykker ud til institutioner og virksomheder for at tilbyde test af borgere og personale. Planlægningen tager afsæt i virksomhedernes og institutionernes behov. Regionen koordinerer den mobile indsats til private virksomheder. Kommunerne tilrettelægger den mobile indsats til egne institutioner under hensyntagen til kommunens lokale forhold.
Egentest:
Kommunerne i Region Sjælland foretager test af personale og beboere på en række kommunale institutioner. Kommuner og regioner arbejder på at udvide denne ordning, ligesom der arbejdes på at tilbyde denne mulighed til privat virksomheder.
FAKTA:
- Med testplanen vil der være 22 testcentre/teststeder (PCR), 14 testcentre/teststeder (kviktest), 2 teststeder ved grænsen i Region Sjælland og samlet 56 mobile enheder.
- Med den nuværende kapacitet kan der udføres 29.000 test om dagen.
- Der er godt 38.000 private og knap 3.500 offentlige virksomheder i Region Sjælland.